gedichten light verse quirien workshops onderwijs verzen humor middelbare school middelbare scholieren vmbo mbo havo vwo onderbouw bovenbouw primair onderwijs gedicht quirien van haelen rijm metrum workshop les cursus light verse poetry slam gedichten

Workshops van Quirien

Een feest voor de leerlingen

Tenminste voor sommige leerlingen, laten we niet overdrijven...

✧✧

HUMOR IN GEDICHTEN

Humor in gedichten is geschikt voor de bovenbouw van vmbo, havo en vwo. In 90 minuten leren de deelnemers alles over humoristische poëzie. Deze workshop is erg populair en volledig naar wens van de school in te richten.

Zaken die aan bod komen of aan bod kunnen komen: twitterverzen, macaronische poëzie, rapbattles, braggers,  punchlines, multiklankrijm, klankdichten, cabaretliedjes, stuntrijmen, nosenspoezie, flarf, overdrijvingen, visuele verzen, dis, parodie, absurdisme. Verder komen er diverse rijmvormen aan de orde zoals mannelijk, vrouwelijk en onzijdig rijm, eindrijm, klinkerrijm en alliteratie. Ook gaan we een tekst ontrafelen, kijken we naar intertekstualiteit en leren de leerlingen iets over versvormen, zoals sonnetten, rondelen, ballades, kwatrijnen et cetera.

Deze workshop is makkelijk aan te passen, zodat hij geschikt is voor alle bovenbouwklassen van vmbo, havo en vwo. Ook de duur is aan te passen. Deze workshop kan ook als interactieve lezing gegeven worden voor grote groepen.

De workshop zit vol voorbeelden van tal van dichters, filmpjes, en ander illustratief materiaal.

Duur: 90 minuten / 2 x 45 minuten / of naar wens aangepast

HONING & SLIJM

Honing & slijm: Al jaren de meest geboekte workshop. Liefdesgedichten schrijven op z'n Frans Bauers, met: foute muziek, glossy posters voor de leerlingen, snoep, liefdesgedichten, haardvuur, een speciale dvd met animaties en veel humor.

 

 

 
Een liefdesgedicht schrijven dat zo ‘over de top' en zoet is dat zelfs het tandglazuur van Frans Bauer ervan zou barsten, dat is de bedoeling van Honing & Slijm. Leerlingen leren omgaan met de lading van woorden, de kracht van overdrijving en het vervelende van clichés.

De workshop is geschikt voor alle niveaus van brugklas tot examenklas. In aangepaste versie ook geschikt voor het basisonderwijs.

Honing & Slijm is gemaakt met steun en in opdracht van de Groeibibliotheek en de Provincie Limburg. De workshop is ontwikkeld om jongeren naar de bibliotheek te lokken. Zonder deze steun was de leukste poëzieworkshop van Nederland onbetaalbaar. En het zijn juist de extraatjes die het zo leuk maken, de animatiefilmpjes op de dvd, de glimmende glanzende boekjes en de muziek natuur. Ja, ook de muziek.

Is de workshop er alleen maar voor de lol? Nee, er wordt wel degelijk iets geleerd. Leerlingen weten na Honing & Slijm waarom bepaalde woorden veel impact op iemand hebben, ze weten wat clichés zijn en ze weten dat je na moet denken voordat je iets schrijft. En ze zien dat poëzie ook gewoon leuk kan zijn.

Duur: 90 minuten / 2 x 45 minuten / of naar wens aangepast

Bijzonderheden: alle leerlingen krijgen een werkboekje

POETRY BOOTCAMP

Poetry bootcamp: workshop voor docenten en studenten Nederlands/CKV. 10 verschillende manieren om leerlingen gedichten te laten schrijven. Ervaar, beleef, gebruik.

Poetry bootcamp: in deze workshop komen 10 totaal verschillende manieren om leerlingen met gedichten aan de slag te zetten aan de orde. Enkele methodes die de revu passeren zijn de schedelmethode, Tadatadatataa, de rap battle, stifdichten, uberkitsch, dichtionarry, dichten in de gymzaal en SMS poetry. Dit moet je meemaken, verder vertellen en in je lessen inzetten. Studenten aan de lerarenopleiding Nederlands geven deze workshop gemiddeld een 9,3!