Toneel

Frits Criens verzorgt avondvullende optredens voor vrouwenverenigingen, vrijwilligersorganisaties en senioren. Hij is een innemende entertainer die met zijn verhalen, gedichten en columns een gemoedelijke en gezellige sfeer creëert waarin de tijd voorbijvliegt. ZijActief heeft zijn naam op de lijst met aanbevolen gastsprekers staan.

Het toneelwerk van Frits Criens wordt veel gespeeld, vooral in Nederland, maar ook in het buitenland. Criens begon als toneelschrijver voor toneelvereniging Spot-Licht in Haelen die hij had opgericht. Eerst door stukken in ABN te vertalen in dialect, maar al heel snel door originele stukken in dialect te schrijven, die hij voor de Nederlandse markt vertaalde in ABN en die worden uitgegeven door Toneeluitgeverij Grosfeld in Berlicum. Zo heeft Criens een vijftiental avondvullende komedies op zijn naam staan en een paar eenakters. 

Gaandeweg kregen zijn komedies meer diepgang doordat Criens onder de vrolijke en vaak uitbundige humor, gecreëerd via taal en situaties, een onderliggende betekenislaag inbouwde. Zo kregen regisseurs en spelers die dat willen de gelegenheid het spel en de karakters uit te diepen.

Verder schrijft Criens ook stukken in opdracht, zoals voor de Rabobank in het VN-jaar van de Coöperatie.

Criens' ontwikkeling als toneelschrijver is de laatste jaren een interessante richting op gegaan. Voor toneelgroep Spot-Licht schreef hij 'Zwarte Pier', een grootschalig spektakelstuk uitgevoerd in de parktuin van Zorgcentrum St. Elisabeth in Haelen.

Voor de Stichting Graafschapsfeesten Horn schreef hij 'In de geist van Graaf Filips', een massaal en spectaculair buitenstuk dat in 2018 wordt opgevoerd op het terrein van  Kasteel Horn.

N.a.v. de 75-jarige bevrijding van het Leudal in 2019  is Criens bezig aan een grootschalig buitenstuk dat wordt opgevoerd op de Spik in Haelen, een boerderij die in de oorlog een cruciale rol in het verzet heeft gespeeld. Net als bij de twee andere buitenstukken is de regie in handen van Johan Korten.

 

 

De toneelstukken

Voor een overzicht van het toneelwerk van Frits Criens of informatie over een specifiek stuk ga naar de website van toneeluitgeverij Grosfeld.

Of informeer per mail criensfrits@hotmail.com of telefonisch via 0475594204 of via WhatsApp op 0655075953.