Toneel

 

Frits Criens is een veel gespeeld toneelschrijver. Hij begon met dit werk bij toneelvereniging Spot-Licht in Haelen die hij had opgericht. Die vrolijke stukken in dialect vertaalde hij voor de Nederlandse markt in ABN. Ze worden uitgegeven door Toneeluitgeverij Grosfeld in Berlicum. Intussen heeft Criens een vijftiental avondvullende komedies op zijn naam staan en een paar eenakters. Gaandeweg kregen die komedies meer diepgang doordat Criens onder de vrolijke en vaak uitbundige humor, gecreƫerd via taal en situaties, een onderliggende betekenislaag inbouwde. Zo krijgen regisseurs en spelers de gelegenheid het spel en de karakters uit te diepen.

 

Criens' ontwikkeling als toneelschrijver is de laatste jaren een interessante richting op gegaan. Voor toneelgroep Spot-Licht schreef hij 'Zwarte Pier', een grootschalig spektakelstuk uitgevoerd in de parktuin van Zorgcentrum St. Elisabeth in Haelen.

Voor de Rabobank schreef hij in het kader van het VN-jaar van de Coƶperatie 'Oos Bank'.

In opdracht van Muziekplein Neer 'herschreef' Frits Criens het lijdensverhaal zoals we dat van Mattheus kennen. Hij nam de figuur van Maria Magdalena als uitgangspunt en volgde het verhaal van Mattheus. Door de ogen van Maria Magdalena, met wie Christus een bijzondere relatie had, krijgt het lijden een extra dimensie.

Voor de Stichting Graafschapsfeesten Horn schreef hij 'In de geist van Graaf Filips', een massaal en spectaculair buitenstuk dat in 2018 wordt opgevoerd op het terrein van  Kasteel Horn.

Voor de Stichting Leudal 75 jaar bevrijd schreef Criens het grootschalige buitenstuk Vossen van de Spik, dat in september 2019 tien keer wordt opgevoerd bij  hoeve De Spik in Haelen, een boerderij die in de oorlog een cruciale rol in het verzet heeft gespeeld. Net als bij de andere buitenstukken is de regie in handen van Johan Korten.

 

 

De toneelstukken

Voor een overzicht van het toneelwerk van Frits Criens of informatie over een specifiek stuk ga naar de website van http://www.toneeluitgeverijgrosfeld.nl

Of informeer per mail criensfrits@hotmail.com of telefonisch via 0475594204 of via WhatsApp op 0655075953.