Frits CFrits Criens (1949) is stadsdichter van de gemeente Leudal. Hij publiceert romans, dichtbundels, light verse, lied- en cabaretteksten en toneelstukken in ABN en het Haelens, een Limburgs dialect. Veel van zijn stadsgedichten zijn in de gemeente Leudal te vinden in openbare ruimtes en gebouwen. Daarnaast kom je zijn werk tegen in de boekhandel, literaire tijdschriften, bloemlezingen en op het internet. Regelmatig is hij te beluisteren op de radio. Het werk van Criens kenmerkt zich door een heldere vorm en begrijpelijke taal, waarbij humor en ernst voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarmee staat Frits Criens sterk in de traditie van de Romantiek.


Voordracht Light verse

Klik hier voor een voordracht.

Een roos vol splinters

De derde roman van Frits Criens vertelt het verhaal van Lieke Vallen die in een kil gezin volwassen moet worden. Iedereen is bezig met zijn eigen geheim en Lieke, de jongste, telt voor haar gevoel niet mee in het gezin. Als ze in 1976 op zeventienjarige leeftijd wordt verkracht, doen haar ouders alsof er niks is gebeurd. In haar gevecht om te overleven, komen de rafelranden van de familie Vallen langzaam bloot te liggen. Hoewel de hulpverlening faalt, lijkt Lieke  boven de problemen uit te groeien. Maar als ze verkering krijgt met Arjan en ze zich aan hem wil geven, krijgt het trauma van de verkrachting een nieuwe gezicht. De basis van Een roos vol splinters is een waar gebeurd verhaal. Of het nog goed komt met Lieke? Lees het boek, tot en met het ontroerende en zinderende slot.
Een roos vol splinters is te koop of te bestellen via de boekhandel. Verder via Bol.com en rechtstreeks via de uitgever
Wilt u een gesigneerd exemplaar met of zonder opdracht? Mail dan naar criensfrits@hotmailcom of bel 0475 - 594204. Prijs € 19,95.

Interview Roos vol splinters

Voor een uitgebreid interview met Frits Criens door Els Bruijnen over Een roos vol splinters, klik hier.

Overspel in Melick

Toneelgroep Melick heeft in maart vijf prachtige voorstellingen van Overspel, een vrolijke komedie van Frits Criens op de planken gebracht voor telkens een uitverkochte zaal.

Nederweert ontploft

Toneelvereniging De Krottepoffers uit Nederweert speelde onlangs met groot succes  8 volledig uitverkochte voorstellingen van Overspel, een vrolijke komedie van Frits Criens. Twee jaar eerder voerde de vereniging ook al Aangenaam ... Chantal op, het debuut van Frits Criens als toneelschrijver, 30 jaar geleden.

Kind van het Licht

Al jaren toert toneelgroep Spot-Licht uit Haelen door de provincie met Kind van het Licht. Dit Kerstspel heeft Frits Criens geschreven voor de club die hij dertig jaar geleden oprichtte. Deze eenakter volgt het bijbelverhaal redelijk getrouw waardoor de link naar hedendaagse problemen zichtbaar wordt.


Ventoux

In Vleugels op de Ventoux bezingen Frits Criens en Hans Manders in 58 sonnetten een fictieve wielerwedstrijd op de Mont Ventoux. Humor, spanning, sensatie, intriges, doping, bijgeloof, een heroïsch einde en een tragische held maken Vleugels op de Ventoux tot een must voor de wielerfan en de liefhebber van lichtvoetige poëzie.Vleugels op de Ventoux, uitgeverij Liverse, Dordrecht 2016. ISBN 978 94 91034 86 2. Prijs € 14,95. Klik hier

Spreekwoorden

Veel scholen in de gemeente Leudal hebben een schooltuin. Op initiatief van Guus Droesen en Frits Criens verzamelden tuinierende kinderen dialectspreekwoorden over de moestuin. Frits Criens voorzag ze van een toelichting en Marjo Peeters van ontwerpbureau M maakte er een vrolijk en mooi boekje van. De titel: Wieze kal äöver de haof, (wijze woorden over de tuin).

Vers van de molen

Leven van water en wind is een bundeling van alle veertien molengedichten die Frits Criens schreef als stadsdichter van Leudal. De sonnetten zijn door Jos Jeukendrup prachtig verluchtigd met aquarellen in kleur. Leven van Water en wind, uitgave Molenstichting Leudal/Projectgroep Molens Leudal 2015.
ISBN 987 90 822534 1 2. Prijs € 5,00.

Degenhard

Plezierdichter Ton Peters verleidde 24 collega's tot een bijdrage aan een ridderroman in estafettevorm, o.a. Ivo de Wijs, Marion Kool, Wietske Loebis, Rikkert Zuiderveld, Jaap van den Born, Quirien van Haelen, Paul Ilegems en ook Frits Criens. Peters schreef het eerste gedicht. Toenmalig Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen nam het stokje over. Zo ontstond de zeer beeldende en fantasierijke ridderroman in versvorm, Degenhard. De prachtige kleurafbeeldingen zijn van Sam Peeters. Degenhard, uitgeverij Passage, Groningen 2016. ISBN 978 90 5452 322 2. Prijs € 22,50

Plofkip geplofd

Zo heet de nieuw bundel in wording met light verse van Frits Criens. Het werkje komt op een bijzondere manier tot stand. Zie hieronder.

Spannende uitdaging

Verzorg de totale vormgeving voor een nieuwe bundel met light verse van Frits Criens. Zo luidt de afsluitende opdracht voor 12 derdejaars studenten van de afdeling Mediavormgeving van Gilde opleiding in Roermond. Totaal betekent hier: Vormgeving van omslag en binnenwerk, lay out, typografie. Illustraties geïnspireerd door de gedichten waarbij tekst en beeld elkaar moeten versterken. Plus het opzetten van een originele presentatie van het boek aan pers en publiek. Elke student moet verder 1 gedicht verfilmen. Alles inclusief de financiële onderbouwing van het project. De docenten beoordelen elk werkstuk. Frits Criens kiest uiteindelijk welk ontwerp er als boek in de winkel komt te liggen.

En verder ...

Nieuw groots openluchtspel. In november 2019 zijn de dorpen rondom het Leudal 75 jaar bevrijd. Boerderij de Spik was in de oorlog een centrum van verzet. N.a.v. de bevrijding schreef Frits Criens  openluchtspel: Vossen van de Spik. Informatie volgt.

Uitgeverij Liverse, Dordrecht,  heeft een nieuwe bundel van Frits Criens in voorbereiding. Vreemde onthullingen! Oude meesterwerken voorzien van commentaar in een ollekebolleke

 

 

 

 

 

 

✧✧

Eindelijk, daar bent u!

 

 

 

 

Modertaal is terug

Modertaal is weer terug. Niet in Dagblad de Limburger helaas, maar
wel op deze site. Klik op het
Modertaallogo voor een
verse column.

Ook elke week deze verse column te op www.halloonline.nl

 

 

 

Vreemde onthullingen

Zojuist verschenen: VREEMDE ONTHULLINGEN. Frits Criens onderzoekt de gedachtewereld van personen (en dingen) op beroemde schilderijen. De opmerkelijkste vondsten zijn in een geestig ollekebolleke aan elk kunstwerk toegevoegd. Vreemde onthullingen is een spraakmakende en vrolijke bundel, ook door de liefdevolle opmaak van Inge Boulonois. Koop het boek hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De man die een kip was

De man die een kip was is een tragikomische, kleine familiegeschiedenis. Tijdens de coronapandemie neemt het leven van Egidius Henne buiten zijn schuld een drastische wending. Zo raakt hij vlak voor de lockdown in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen onder de indruk van het werk van Niki de Saint Phalle. Deze kunstenares roept een oude droom in hem wakker uit de tijd dat hij ontdekte dat er een vogel in hem schuilt. Die is het leven van Egidius met dwingende kracht gaan beheersen en wordt steeds meer onderdeel van zijn identiteit. Moeder Almatine denkt dat haar zoon bezeten is door de duivel. Haar trieste, ontroerende levensverhaal loopt als een tweede rode draad door de roman. Van lieverlee krijgt de lezer een beeld van hun bizarre moeder-zoonrelatie.

De man die een kip was Vervolg

DE MAN DIE EEN KIP WAS. Een pakkend verhaal, soms hilarisch, soms droogkomisch, soms schrijnend, waarin feiten en fictie rond de levens van moeder Almatine en zoon Egidius Henne de nieuwsgierigheid van de lezer blijven prikkelen. Bestellen? https://www.elikser.nl/de-man-die-een-kip-was.htm (geen verzendkosten). Of mail criensfrits@hotmail.com Ook verkrijgbaar in de boekhandel en via internet. Prijs € 21,50.

Torna Cultura

Op zondag 21 november is Frits Criens de gastheer/presentator van Thorna Cultura in Zaal-restaurant Aod Thoear. Aanvang 14.30 u. Entree 6 euro. De gasten zijn de operazangeres en presentatrice Marjon Lambriks begeleid door pianiste Sylvia Berghs; schrijver, journalist Guus Urlings over de Limburgse vastelaovesbuut; Cultureel antropoloog Kitty Jansen-Rompen over de rol van engelen in het dagelijkse leven; Mia Rongen over de schilder Ad Maas en Harry Neijssen met gedichten van de schilder. BIJEENKOMST AFGELAST.

Senioren Heythuysen

Eindelijk is er voor verenigingen licht in het coronaduister. Bij de senioren in Heythuysen was mijn middagvullende voordracht een groot succus. Het publiek had er na een lange tijd van stilte zin in. Het werd voor hen en voor mij een prachtige, drukbezochte  in de Bombardon.

Kunstfietsen

Het Kunstfietsen op zondag 5 september, georganiseerd door de Stg. Kunst en Cultuur Leudal was een geweldig succes. De fietsroute liep langs diverse ateliers. In de prachtige tuin van Babs  Schaper in Haler las ik de hele dag voor uit mijn dialectcolumns. De belangstelling was groot. Het publiek geweldig. Wat een verademing na een jaar zonder optredens voor publiek.

Zonnebloem Baexem

Dit jaar bestaat de Zonnebloem In Baexem 40 jaar. Proficiat. Dat werd op 13 september  gevierd met een feestelijk middag. Ik had het genoegen een uur van het programma te mogen invullen met gedichten, columns en en verhalen.

Grensoverstijgend

Euver de grens heet het buitenstuk van Frits Criens dat volgend jaar september 10 keer op de Brookmeuke in Stramproy wordt opgevoerd onder regie van Johan Korten. Het is letterlijk en figuurlijk een grensoverstijgende productie met spelers uit Nederland en België.

Euver de grens

De repetities voor Euver de grens zijn op 2 september in Stramproy  begonnen.
Eerder was op 3 juli op de Brookmeule in Stramproy een bijzondere bijeenkomst. Namens de Stichting Buitentoneel Stramproy overhandigde regisseur Johan Korten aan schrijver Frits Criens het toneelboek van Euver de grens, het grootschalige buitenstuk dat Criens in opdracht van de Stichting heeft geschreven. Ook alle spelers ontvingen  een exemplaar terwijl Korten hun rol in het stuk toelichtte.

Euver de grens, vervolg

De Brookmeule ligt op de grens van Nederland en Belgie, een ideale plaats voor  een buitentoneelstuk over smokkelen. Het verhaal speelt beginjaren twintig van de vorige eeuw. Er is armoede, elke stuiver ekstra is welkom. De meeste smokkelwaar is in onze ogen bescheiden, zout, boter, koffie. Maar er speelt veel meer. Dat maakt Euver de grens tot een spannend, vrolijk, hilarisch maar ook tot een ontroerend stuk dat tussen de regels door veel bloot legt over de sociale problemen van die tijd die deels nog de onze zijn.

Cultureel Café, afgelast

Helaas, helaas. Cultureel Café de Bombardon van 2 oktober kan helaas niet doorgaan.

Ode aan Baarlo

In coranatijd genieten van Limburg? Breng een bezoek aan het mooie maasdorp Baarlo en vergeet niet in het centrum stil te staan bij het muurgedicht  'Ode aan Baolder' van Frits Criens . Het vers in Baarlo's dialect is aangebracht tegen een gevel van het Brouwershuis. Als achtergrond dient een boom vervaardigd uit Cortenstaal. De heer Piet Deuss was initiatiefnemer en opdrachtgever.

Zonnebloem

Op 24 oktober gaf ik twee voordrachten voor de Regiomiddag van de zonnebloem. Het publiek was geweldig. De voordracht, kennelijk ook, gezien deze opmerkingen:  'Frits Criens was deze middag ook van de partij. Hij liet de hele zaal met zijn leuke anekdotes/gebeurtenissen schuddebuiken van het lachen. Het commentaar van de gasten zei genoeg: "Heerlijk, daar kan ik wel de hele middag naar luisteren" en "Dit doet mij zo goed."

Bedankt

Vossen van de Spik was een onvergetelijk succes. Ik ontvang alleen maar lovend en dankbaar commentaar. De reacties van mensen over wat Vossen van de Spik met hen persoonlijk heeft gedaan, zijn ontroerend. Laten zien dat de oorlog tot in de derde generatie doorwerkt. Regisseur, spelers, figuranten, vrijwilligers en iedereen die het mogelijk heeft gemaakt zoiets groots in Leudal neer te zetten ... bedankt.

Onverwachte lotgenoten

Tijdens  het project Cultureel verzet op de Spar was de premiere van  'Onverwachte lotgenoten.' Deze korte eenacter voor vier dames, geschreven door Frits Criens, stelt de vraag aan de orde: Is er verschil tussen Nederlandse en Duitse oorlogsslachtoffers? Onder de regie van Martin Houkes maakten de speeltsers er een indringende voorstelling van waar het publiek volledig in meeging.

Fantastisch

Het project Naar de Middeleeuwen voor de basisscholen van Weert waarvoor Frits Criens de teksten schreef was een groot succes. In de week van 6 mei was het Stadspark omgetoverd tot een Middeleeuwse nederzetting waarin Adel, Geestelijkheid en Boeren de hoofdrol speelden. Een troubadour zorgde voor een geweldige ontvangt. Vorig jaar schreef Frits Criens voor de bovenbouw van de Weertse scholen het project: Op zoek naar Graaf Filips.

Koningsdag

Op 27 april, Koningsdag, droeg Frits Criens voor in de Haammaeker in Neer voor de gedecoreerden van de gemeente Leudal

Zonnebloem Grathem

Op 9 april droeg Frits Criens voor in Grathem voor de senioren en de mensen van de Zonnebloem.

Heemkunde Horn

Op drie april las Frits Criens bij de Heemkundevereniging Horn. Het was gezellig en druk.

Vossen van de Spik on line

Van Frits Criens zijn nogal wat gedichten te lezen in de publieke ruimte van de gemeente Leudal. Hij staat landelijk zelfs op de vijfde plaats met 18 gedichten. Zie ook www.Straatpoezie.nl

Salon Remunj

Op 4 november was Frits Criens gastcolumnist is Salon Remunj, die dan 25 jaar bestaat. In de beginjaren van de Salon was Criens de vaste columnist van deze illustere salon.

e-magazine Meander

Frits Criens is door Meander, de grootste website voor poezie in Nederland gevraagd gedichten toe te sturen om aandacht voor zijn werk te verspreiden. 13 oktober gingen de gedichten online.
https://meandermagazine.nl/

 

Op Herhaling in Weert

De Theatrale wandeltocht door Weert, In het spoor van Graaf Filips, geschreven door Frits Criens, wordt waarschijnlijk elke 2 jaar herhaald. Criens laat de 16de eeuw herleven met toneelscenes opgevoerd door volwassenen voor  kinderen van groep 6, 7 en 8. Op 5 locaties in de binnenstad van Weert. Dat de graaf die in 1568 in Brussel werd onthoofd, blijft niet onbezongen.

Pluum

De Pluum  van Veldeke Remunj was dit jaar voor Frits Criens. Voor zijn bijdrage aan de Limburgse dialectliteratuur. In het bijzonder voor zijn column Modertaal die na bijna 25 jaar uit de Dagblad de Limburger moest verdwijnen. Ondanks vele protesten van zijn uitgebreide vaste lezersschare. Ondanks de protesten van o.a. ook Veldeke Remunj. Maar op deze site staat elke week een nieuwe verse column. Klik op het inktpotje hiernaast.

Zie ook voor een juryverslag in dialect met foto: hier.

 

 

.

 

 

 

 

 

Gedicht van de week

PECHVOGEL


Als ik iets aanraak gaat het stuk
Op school kreeg ik bij voorbaat straf
Geen studie maakte ik nooit af
De liefde bracht slechts ongeluk

Het leven is een gatenkaas
De gaten zijn voor mij, helaas

 Vrij naar Vondel

 

 

Gedicht van de vorige week

MAAS


Na Langres laat men jou je gang nog gaan
En fraaie slingerbochten uitproberen
Maar als de mens je bedding gaat beheren
Dwingt stuw en dijk je in een vaste baan

Soms is er kans om woest terug te slaan
Door met barbaars geweld het tij te keren
De schade zal je onderdrukker leren
Maar die pakt jou uit schrik nog harder aan

Mijn geest mag vrij naar alle kanten stromen
Maar zoekt vergeefs verbeelding en genie
Om tot dat ene ware vers te komen

De Maas heeft geen behoefte aan magie
En zal van hoger dichterschap niet dromen
Ze is in alles pure poëzie

Uit mijn nog titelloze bundel in wording.