Frits CFrits Criens (1949) is stadsdichter van de gemeente Leudal. Hij publiceert romans, dichtbundels, light verse, lied- en cabaretteksten en toneelstukken in ABN en het Haelens, een Limburgs dialect. Veel van zijn stadsgedichten zijn in de gemeente Leudal te vinden in openbare ruimtes en gebouwen. Daarnaast kom je zijn werk tegen in de boekhandel, literaire tijdschriften, bloemlezingen en op het internet. Regelmatig is hij te beluisteren op de radio. Het werk van Criens kenmerkt zich door een heldere vorm en begrijpelijke taal, waarbij humor en ernst voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarmee staat Frits Criens sterk in de traditie van de Romantiek.


Voordracht Light verse

Klik hier voor een voordracht.

Overspel in Melick

Toneelgroep Melick heeft in maart vijf prachtige voorstellingen van Overspel, een vrolijke komedie van Frits Criens op de planken gebracht voor telkens een uitverkochte zaal.

Nederweert ontploft

Toneelvereniging De Krottepoffers uit Nederweert speelde onlangs met groot succes  8 volledig uitverkochte voorstellingen van Overspel, een vrolijke komedie van Frits Criens. Twee jaar eerder voerde de vereniging ook al Aangenaam ... Chantal op, het debuut van Frits Criens als toneelschrijver, 30 jaar geleden.


Ventoux

In Vleugels op de Ventoux bezingen Frits Criens en Hans Manders in 58 sonnetten een fictieve wielerwedstrijd op de Mont Ventoux. Humor, spanning, sensatie, intriges, doping, bijgeloof, een heroïsch einde en een tragische held maken Vleugels op de Ventoux tot een must voor de wielerfan en de liefhebber van lichtvoetige poëzie.Vleugels op de Ventoux, uitgeverij Liverse, Dordrecht 2016. ISBN 978 94 91034 86 2. Prijs € 14,95. Klik hier

Vreesdenken

Vreesdenken heet de bijdrage van Frits Criens aan de bundel Wilde Flora. Het boek is een bundeling van 26 originele verhalen van auteurs met Limburgse connecties, o.a. Carlie Stijnen, Leon Gommers, Peter Drehmanns, Jacques Graus, Emma Curvers, Ton van Reen, Wiel Custers en Peter Lenssen. Wilde Flora, uitgeverij Leon van Dorp, Heerlen 2016, ISBN 978 90 79226 28 3. Prijs € 19,95.


En verder ...

Nieuw groots openluchtspel. In november 2019 zijn de dorpen rondom het Leudal 75 jaar bevrijd. Boerderij de Spik was in de oorlog een centrum van verzet. N.a.v. de bevrijding schreef Frits Criens  openluchtspel: Vossen van de Spik. Informatie volgt.

Uitgeverij Liverse, Dordrecht,  heeft een nieuwe bundel van Frits Criens in voorbereiding. Vreemde onthullingen! Oude meesterwerken voorzien van commentaar in een ollekebolleke

 

 

 

 

 

 

✧✧

Presentatie

Tijdens de nieuwjaarsreceptie hebben voorzitter Sjra van Horne en Frits Criens een presentatie gegeven van de geplande activiteiten van de Stichting Leudal 75 jaar bevrijd. Frits Criens vertelde over de achtergronden van zijn toneelstuk Vossen van de Spik. Zie ook www.leudalbevrijd.nl

Op het Nieuwe Jaar

Op 3 januari las Frits Criens tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leudal zijn nieuwjaarsgedicht voor 2019 voor. Zie  voor dit sonnet de linkerkolom hiernaast.

Kind van het Licht

Al jaren toert toneelgroep Spot-Licht uit Haelen door de provincie met Kind van het Licht. Dit Kerstspel heeft Frits Criens geschreven voor de club die hij dertig jaar geleden oprichtte. Deze eenakter volgt het bijbelverhaal redelijk getrouw waardoor de link naar hedendaagse problemen zichtbaar wordt.

Dichter van Dienst

Op 15 dec. was Frits Criens de dichter van dienst in de muzikale talkshow van Haele laeftj. Alle zes gasten hadden unieke verhalen, soms hilarisch soms ingetogen. Zo werd het een bijzondere avond in het Koetshuis van kasteel Aldenghoor, vaardig samengevat in flitsend rijm.

Straatpoezie

Van Frits Criens zijn nogal wat gedichten te lezen in de publieke ruimte van de gemeente Leudal. Hij staat landelijk zelfs op de vijfde plaats met 18 gedichten. Zie ook www.Straatpoezie.nl

CC de Bombardon

Zondag 2 december was Frits Criens  columnist van  dienst in Cultureel Cafe de Bombardon in Heythuysen. Het wordt per keer drukker, ook zonder pr weten de mensen de weg naar CC de Bombardon te vinden.

Vossen van de Spik on line

Op http://www.leudalbevrijd.nl/ vindt u de laatste info over Vossen van de Spik, het groots opgezette openluchttheater dat in sept. 2019 tien keer wordt opgevoerd. Uiteraard houden we de site actueel. Volg ons en schrijf u ook in voor de Nieuwsbrief.

Jo Wijnen stopt

Afgelopen zondag kondigde de befaamde columnist, Jo Wijnen, in de jubilerende Salon Remunj zijn afscheid per direct aan als columnist. In een geestige, soms hilarische terugblik toonde hij het publiek voor de laatste keer zijn enorme vakmanschap.

Salon Remunj

Op 4 november was Frits Criens gastcolumnist is Salon Remunj, die dan 25 jaar bestaat. In de beginjaren van de Salon was Criens de vaste columnist van deze illustere salon.

CC de Bombardon

Zondag 28 oktober begon Frits Criens aan zijn derde seizoen als vaste columnist van  Cultureel Cafe de Bombardon in Heythuysen.

e-magazine Meander

Frits Criens is door Meander, de grootste website voor poezie in Nederland gevraagd gedichten toe te sturen om aandacht voor zijn werk te verspreiden. 13 oktober gingen de gedichten online.
https://meandermagazine.nl/


Stadsgedichten 2018

Ook in Stadsgedichtenbundel 2018 is werk van Frits Criens opgenomen. Verder bijdragen van stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen. Uitgeverij Kontrast.


Spreekwoorden

Veel scholen in de gemeente Leudal hebben een schooltuin. Op initiatief van Guus Droesen en Frits Criens verzamelden tuinierende kinderen dialectspreekwoorden over de moestuin. Frits Criens voorzag ze van een toelichting en Marjo Peeters van ontwerpbureau M maakte er een vrolijk en mooi boekje van. De titel: Wieze kal äöver de haof, (wijze woorden over de tuin).


Kunstfietsroute

Op zondag  2 september gaf Frits Criens tussen 11.00 en 16.00 uur een aantal voordrachten in de beeldentuin van Els Janssen die eigen keramisch werk exposeerde. Locatie Rozenhof 18 Heythuysen. Organisatie: Stichting Kunst en Cultuur Leudal.


Plofkip geplofd

Zo heet de nieuw bundel in wording met light verse van Frits Criens. Het werkje komt op een bijzondere manier tot stand. Zie hieronder.

Spannende uitdaging

Verzorg de totale vormgeving voor een nieuwe bundel met light verse van Frits Criens. Zo luidt de afsluitende opdracht voor 12 derdejaars studenten van de afdeling Mediavormgeving van Gilde opleiding in Roermond. Totaal betekent hier: Vormgeving van omslag en binnenwerk, lay out, typografie. Illustraties geïnspireerd door de gedichten waarbij tekst en beeld elkaar moeten versterken. Plus het opzetten van een originele presentatie van het boek aan pers en publiek. Elke student moet verder 1 gedicht verfilmen. Alles inclusief de financiële onderbouwing van het project. De docenten beoordelen elk werkstuk. Frits Criens kiest uiteindelijk welk ontwerp er als boek in de winkel komt te liggen.

Duimen omhoog

Vijf keer uitverkocht en 500 toeschouwers per keer. Honderden teleurgestelden die geen kaartje konden bemachtiging, Enthousiaste en lyrische reacties. En fantastisch weer. In de geist van graaf Filips, het openluchtspektakel van Frits Criens onder regie van Johan Korten was een groot succes. Toneelgroep Spelenderwijs overtrof zichzelf in het jubileumjaar van hun 40-jarige bestaan.  De liederen uit het stuk met  muziek van Martin en Hans Houkes zijn nu al in het collectieve Hornse opgeslagen. Meer op Graafschapsfeestenhorn.nl

Op Herhaling in Weert

De Theatrale wandeltocht door Weert, In het spoor van Graaf Filips, geschreven door Frits Criens, wordt waarschijnlijk elke 2 jaar herhaald. Criens laat de 16de eeuw herleven met toneelscenes opgevoerd door volwassenen voor  kinderen van groep 6, 7 en 8. Op 5 locaties in de binnenstad van Weert. Dat de graaf die in 1568 in Brussel werd onthoofd, blijft niet onbezongen.

 September 2019

De tekstboeken zijn uitgedeeld. De spelers hebben er zin in. Na de zomervakantie beginnen de repetities voor Vossen van de Spik, geschreven door Frits Criens Zo luidt  de titel van het groots opgezette openluchtspel dat in september 2019 op verzetsboerderij De Spik wordt opgevoerd. Moder Vossen en haar 8 kinderen, 2 dochters en 6 zonen, waren een belangrijke spil in het verzet in Midden-Limburg.

Pleisterplaats

Op 15 april had Frits Criens in Cultureel Cafe de Bombardon in Heytuysen een boeiend  vraaggesprek met schrijver Peter Lenssen over diens nieuwe roman Pleisterplaats Belleville. Lenssen weet  grote thema's samen te brengen in zijn hoofdpersoon journalist Paul Goedemond. Liefde, de vrijheid  te mogen zijn wie je bent, de vrijheid van meningsuiting. Goedemonds engagement loopt letterlijk en figuurlijk zwaar averij op. In prachtige, beeldende taal trekt Peter Lenssen de lezer mee in het Goedemonds verhaal. Dat deed de schrijver ook met het publiek van de Bombardon. De lange rij voor de boekentafel in de pauze sprak voor zich.

Interview

Op zaterdag 14 april werd Frits Criens op kasteel Aldenghoor in Haelen geïnterviewd door Ralph Bongaerts over zijn werk, leven en zijn kijk daarop. Het werd een boeiend gesprek, inclusief een aantal onthullingen. De avond met verrassende ontmoetingen tussen interviewer en van oorsprong Midden-Limburgse streekgenoten was bijzonder geslaagd.

Pluum

De Pluum  van Veldeke Remunj was dit jaar voor Frits Criens. Voor zijn bijdrage aan de Limburgse dialectliteratuur. In het bijzonder voor zijn column Modertaal die na bijna 25 jaar uit de Dagblad de Limburger moest verdwijnen. Ondanks vele protesten van zijn uitgebreide vaste lezersschare. Ondanks de protesten van o.a. ook Veldeke Remunj. Maar op deze site staat elke week een nieuwe verse column. Klik op het inktpotje hiernaast.

Zie ook voor een juryverslag in dialect met foto: hier.

Leeuwarden

Europa's culturele hoofdstad 2018 besteedt ook aandacht aan kleine talen. In week 18 was het Limburgs, daarna het Drents, aan bod. Op 6 mei presenteerde het Drents Light Verse Collectief, Rob Boudestein, Ben Hoogland, Gezienus Omvlee en Ton Peters de bundel Binnenkort Uitverkocht. Het zijn ollekebollekes in het Nederlands, Fries, Gronings en Drents over kunst in de openbare ruimte in Drenthe, Friesland en Groningen. Frits Criens schreef op verzoek van de organisatie en speciaal voor de gelegenheid een tiental ollekebollekes in het Limburgs. Zie tweede  gedicht  hiernaast. De muziek werd verzorgd door het Limburgse duo Pyure.

Bieb St. Odilienberg

Op 18 januari was Frits Criens te gast bij Bibliotheek Rura in Sint Odilienberg. Hij werd tijdens de drukbezochte avond door Jos Opbroek geinterviewd over Een roos vol splinters, zijn laatste roman, (zie ook hieronder). Uiteraard droeg hij ook voor uit zijn boek. Aan het einde ontstond er een levendige discussie over seksueel geweld n.a.v. de roman en #metoo.

Geslaagd

 Thélème in Asenray had een schot in de roos haar met Light Verse-Diner, een arrangement van verfijnde amuse gerechten plus geestig light verse van Frits Criens, Quirien van Haelen en Machiel Pomp. Heleen en Jo de uitbaters van  Thélème spraken van het begin van een traditie!

 Een roos vol splinters

De derde roman van Frits Criens vertelt het verhaal van Lieke Vallen die in een kil gezin volwassen moet worden. Iedereen is bezig met zijn eigen geheim en Lieke, de jongste, telt voor haar gevoel niet mee in het gezin. Als ze in 1976 op zeventienjarige leeftijd wordt verkracht, doen haar ouders alsof er niks is gebeurd. In haar gevecht om te overleven, komen de rafelranden van de familie Vallen langzaam bloot te liggen. Hoewel de hulpverlening faalt, lijkt Lieke  boven de problemen uit te groeien. Maar als ze verkering krijgt met Arjan en ze zich aan hem wil geven, krijgt het trauma van de verkrachting een nieuwe gezicht. De basis van Een roos vol splinters is een waar gebeurd verhaal. Of het nog goed komt met Lieke? Lees het boek, tot en met het ontroerende en zinderende slot.
Een roos vol splinters is te koop of te bestellen via de boekhandel. Verder via Bol.com en rechtstreeks via de uitgever
Wilt u een gesigneerd exemplaar met of zonder opdracht? Mail dan naar criensfrits@hotmailcom of bel 0475 - 594204. Prijs € 19,95.

Interview Roos vol splinters

Voor een uitgebreid interview met Frits Criens door Els Bruijnen over Een roos vol splinters, klik hier.


Degenhard

Plezierdichter Ton Peters verleidde 24 collega's tot een bijdrage aan een ridderroman in estafettevorm, o.a. Ivo de Wijs, Marion Kool, Wietske Loebis, Rikkert Zuiderveld, Jaap van den Born, Quirien van Haelen, Paul Ilegems en ook Frits Criens. Peters schreef het eerste gedicht. Toenmalig Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen nam het stokje over. Zo ontstond de zeer beeldende en fantasierijke ridderroman in versvorm, Degenhard. De prachtige kleurafbeeldingen zijn van Sam Peeters. Degenhard, uitgeverij Passage, Groningen 2016. ISBN 978 90 5452 322 2. Prijs € 22,50.

Vers van de molen

Leven van water en wind is een bundeling van alle veertien molengedichten die Frits Criens schreef als stadsdichter van Leudal. De sonnetten zijn door Jos Jeukendrup prachtig verluchtigd met aquarellen in kleur. Leven van Water en wind, uitgave Molenstichting Leudal/Projectgroep Molens Leudal 2015.
ISBN 987 90 822534 1 2. Prijs € 5,00.

Op muziek

15 jaar Op ruwe planken. Het lustrum was voor de redactie van het Nijmeegse literaire tijdschrift aanleiding om als lustrumcadeautje een sonnet van Frits Criens op muziek te laten zetten. Herdrukt, vertaald, bekroond en stukgelezen... gespeeld door dHoofd, zang Jos van Oorschot, muziek van Willem van den Elzen.

 

 

Eindelijk, daar bent u!

 

 

 

Modertaal is terug

Modertaal is weer terug. Niet in Dagblad de Limburger helaas, maar
wel op deze site. Klik op het
Modertaallogo voor een
verse column.

 

Gedicht van de week

OMTRENT EEN REEGEIT

 

Een reegeit vrat te Roodeschool
zich zwaar ongans aan rode kool
waardoor haar hele spijsvertering
voor altijd als onwijs te keer ging.
Ze droeg, pas na een lange tweestrijd,
haar pijnlijk lot als diarreegeit.

 

Gedicht van de vorige week

 

LIEFDE

 Ik zoek naar onverdachte woorden, schat
Waarmee ik zonder opsmuk en oprecht
In één zin wat ik voel voor jou omvat

De taal verstrikt me in een vals gevecht
En zet me zonder medelijden mat
De toegang tot haar goud blijft mij ontzegd

Clichés en holle frases ken ik zat
Maar daarvoor is mijn liefde veel te echt
Ik hou van jou, alleen... hoe zeg je dat

Gewoon, zeg jij verbaasd, ik hou van jou
En vraagt me: wil je straks je thee of nou