Frits CFrits Criens (1949) is stadsdichter van de gemeente Leudal. Hij publiceert romans, dichtbundels, light verse, lied- en cabaretteksten en toneelstukken in ABN en het Haelens, een Limburgs dialect. Veel van zijn stadsgedichten zijn in de gemeente Leudal te vinden in openbare ruimtes en gebouwen. Daarnaast kom je zijn werk tegen in de boekhandel, literaire tijdschriften, bloemlezingen en op het internet. Regelmatig is hij te beluisteren op de radio. Het werk van Criens kenmerkt zich door een heldere vorm en begrijpelijke taal, waarbij humor en ernst voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarmee staat Frits Criens sterk in de traditie van de Romantiek.


Voordracht Light verse

Klik hier voor een voordracht.

Een roos vol splinters

De derde roman van Frits Criens vertelt het verhaal van Lieke Vallen die in een kil gezin volwassen moet worden. Iedereen is bezig met zijn eigen geheim en Lieke, de jongste, telt voor haar gevoel niet mee in het gezin. Als ze in 1976 op zeventienjarige leeftijd wordt verkracht, doen haar ouders alsof er niks is gebeurd. In haar gevecht om te overleven, komen de rafelranden van de familie Vallen langzaam bloot te liggen. Hoewel de hulpverlening faalt, lijkt Lieke  boven de problemen uit te groeien. Maar als ze verkering krijgt met Arjan en ze zich aan hem wil geven, krijgt het trauma van de verkrachting een nieuwe gezicht. De basis van Een roos vol splinters is een waar gebeurd verhaal. Of het nog goed komt met Lieke? Lees het boek, tot en met het ontroerende en zinderende slot.
Een roos vol splinters is te koop of te bestellen via de boekhandel. Verder via Bol.com en rechtstreeks via de uitgever
Wilt u een gesigneerd exemplaar met of zonder opdracht? Mail dan naar criensfrits@hotmailcom of bel 0475 - 594204. Prijs € 19,95.

Interview Roos vol splinters

Voor een uitgebreid interview met Frits Criens door Els Bruijnen over Een roos vol splinters, klik hier.

Overspel in Melick

Toneelgroep Melick heeft in maart vijf prachtige voorstellingen van Overspel, een vrolijke komedie van Frits Criens op de planken gebracht voor telkens een uitverkochte zaal.

Nederweert ontploft

Toneelvereniging De Krottepoffers uit Nederweert speelde onlangs met groot succes  8 volledig uitverkochte voorstellingen van Overspel, een vrolijke komedie van Frits Criens. Twee jaar eerder voerde de vereniging ook al Aangenaam ... Chantal op, het debuut van Frits Criens als toneelschrijver, 30 jaar geleden.

Kind van het Licht

Al jaren toert toneelgroep Spot-Licht uit Haelen door de provincie met Kind van het Licht. Dit Kerstspel heeft Frits Criens geschreven voor de club die hij dertig jaar geleden oprichtte. Deze eenakter volgt het bijbelverhaal redelijk getrouw waardoor de link naar hedendaagse problemen zichtbaar wordt.


Ventoux

In Vleugels op de Ventoux bezingen Frits Criens en Hans Manders in 58 sonnetten een fictieve wielerwedstrijd op de Mont Ventoux. Humor, spanning, sensatie, intriges, doping, bijgeloof, een heroïsch einde en een tragische held maken Vleugels op de Ventoux tot een must voor de wielerfan en de liefhebber van lichtvoetige poëzie.Vleugels op de Ventoux, uitgeverij Liverse, Dordrecht 2016. ISBN 978 94 91034 86 2. Prijs € 14,95. Klik hier

Spreekwoorden

Veel scholen in de gemeente Leudal hebben een schooltuin. Op initiatief van Guus Droesen en Frits Criens verzamelden tuinierende kinderen dialectspreekwoorden over de moestuin. Frits Criens voorzag ze van een toelichting en Marjo Peeters van ontwerpbureau M maakte er een vrolijk en mooi boekje van. De titel: Wieze kal äöver de haof, (wijze woorden over de tuin).

Vers van de molen

Leven van water en wind is een bundeling van alle veertien molengedichten die Frits Criens schreef als stadsdichter van Leudal. De sonnetten zijn door Jos Jeukendrup prachtig verluchtigd met aquarellen in kleur. Leven van Water en wind, uitgave Molenstichting Leudal/Projectgroep Molens Leudal 2015.
ISBN 987 90 822534 1 2. Prijs € 5,00.

Degenhard

Plezierdichter Ton Peters verleidde 24 collega's tot een bijdrage aan een ridderroman in estafettevorm, o.a. Ivo de Wijs, Marion Kool, Wietske Loebis, Rikkert Zuiderveld, Jaap van den Born, Quirien van Haelen, Paul Ilegems en ook Frits Criens. Peters schreef het eerste gedicht. Toenmalig Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen nam het stokje over. Zo ontstond de zeer beeldende en fantasierijke ridderroman in versvorm, Degenhard. De prachtige kleurafbeeldingen zijn van Sam Peeters. Degenhard, uitgeverij Passage, Groningen 2016. ISBN 978 90 5452 322 2. Prijs € 22,50

Plofkip geplofd

Zo heet de nieuw bundel in wording met light verse van Frits Criens. Het werkje komt op een bijzondere manier tot stand. Zie hieronder.

Spannende uitdaging

Verzorg de totale vormgeving voor een nieuwe bundel met light verse van Frits Criens. Zo luidt de afsluitende opdracht voor 12 derdejaars studenten van de afdeling Mediavormgeving van Gilde opleiding in Roermond. Totaal betekent hier: Vormgeving van omslag en binnenwerk, lay out, typografie. Illustraties geïnspireerd door de gedichten waarbij tekst en beeld elkaar moeten versterken. Plus het opzetten van een originele presentatie van het boek aan pers en publiek. Elke student moet verder 1 gedicht verfilmen. Alles inclusief de financiële onderbouwing van het project. De docenten beoordelen elk werkstuk. Frits Criens kiest uiteindelijk welk ontwerp er als boek in de winkel komt te liggen.

En verder ...

Nieuw groots openluchtspel. In november 2019 zijn de dorpen rondom het Leudal 75 jaar bevrijd. Boerderij de Spik was in de oorlog een centrum van verzet. N.a.v. de bevrijding schreef Frits Criens  openluchtspel: Vossen van de Spik. Informatie volgt.

Uitgeverij Liverse, Dordrecht,  heeft een nieuwe bundel van Frits Criens in voorbereiding. Vreemde onthullingen! Oude meesterwerken voorzien van commentaar in een ollekebolleke

 

 

 

 

 

 

✧✧

Eindelijk, daar bent u!

 

 

 

Modertaal is terug

Modertaal is weer terug. Niet in Dagblad de Limburger helaas, maar
wel op deze site. Klik op het
Modertaallogo voor een
verse column.

 

 

De laatste kans

De 2000 extra kaarten voor Vossen van de Spik zijn bijna uitverkocht. Wie de voorstelling wil zien moet er dus vlug bij zijn. Bestellen alleen mogelijk via www.leudalbevrijd.nl  Daar kunt u zich ook aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Onverwachte lotgenoten

Frits Criens heeft voor het project Cultureel verzet op de Spar de eenacter voor 4 dames  'Onverwachte lotgenoten' geschreven.  Is er verschil tussen Nederlandse en Duitse oorlogsslachtoffers? Regie Martin Houkes. Voor het volledige programma zie www.leudalbevrijd.nl  
Buitencentrum De Spar, Roggelseweg 55, 6081 NP HAELEN

Fantastisch

Het project Naar de Middeleeuwen voor de basisscholen van Weert waarvoor Frits Criens de teksten schreef was een groot succes. In de week van 6 mei was het Stadspark omgetoverd tot een Middeleeuwse nederzetting waarin Adel, Geestelijkheid en Boeren de hoofdrol speelden. Een troubadour zorgde voor een geweldige ontvangt. Vorig jaar schreef Frits Criens voor de bovenbouw van de Weertse scholen het project: Op zoek naar Graaf Filips.

Koningsdag

Op 27 april, Koningsdag, droeg Frits Criens voor in de Haammaeker in Neer voor de gedecoreerden van de gemeente Leudal

Zonnebloem Grathem

Op 9 april droeg Frits Criens voor in Grathem voor de senioren en de mensen van de Zonnebloem.

Heemkunde Horn

Op drie april las Frits Criens bij de Heemkundevereniging Horn. Het was gezellig en druk.

Twee bijzondere verzen

In zijn column op 3 februari voor CC de Bombardon, haalde Frits Criens 2 historiche dichtwerken boven water.
1) Kinderhulde aan ons klein Prinsesje. Een gedicht bij de geboorte van prinses Beatrix, 31-01-1938 , van het bord overgeschreven door de meisjes van de zesde en zevende klas van de Lambertusschool in Haelen.
2) De massa-deportatie van 8 october 1944. Een zwarte dag voor Midden-Limburg. De dichter M. Huyskens uit Horn beschrijft de bizarre en barre ervaringen vanaf het moment van zijn gevangenneming 8 oktober 1944 tot zijn terugkeer op 6 mei 1945. Hij doet dit in 600 kwatrijnen.

Vossen van de Spik on line

Op deze site vindt u de laatste info over Vossen van de Spik. Het groots opgezette openluchttheater wordt in sept. 2019 tien keer opgevoerd.  Volg ons en schrijf u ook in voor de Nieuwsbrief.

September 2019

De repetities voor Vossen van de Spik, geschreven door Frits Criens, zijn in volle gang. Het groots opgezette openluchtspel dat in september 2019 op verzetsboerderij De Spik wordt opgevoerd. Moder Vossen en haar 8 kinderen, 2 dochters en 6 zonen, waren een belangrijke spil in het verzet in Midden-Limburg.

Presentatie

Tijdens de nieuwjaarsreceptie hebben voorzitter Sjra van Horne en Frits Criens een presentatie gegeven van de geplande activiteiten van de Stichting Leudal 75 jaar bevrijd. Frits Criens vertelde over de achtergronden van zijn toneelstuk Vossen van de Spik. Zie hier de site.

Straatpoezie

Van Frits Criens zijn nogal wat gedichten te lezen in de publieke ruimte van de gemeente Leudal. Hij staat landelijk zelfs op de vijfde plaats met 18 gedichten. Zie ook www.Straatpoezie.nl

Rembrandt en Frits Criens

Van 29 januari tot en met 25 februari 2019 zijn in het kader van het Rembrandt-jaar in Leiden, gedichten over 'Rembrandt' te bewonderen. BplusC locatie bibliotheek Nieuwstraat, Nieuwstraat 4 in Leiden.

Meer dan 27 dichters hebben zich laten inspireren door het werk en leven van de grootmeester. Hun bijdragen hangen in de Omloop (de muren rond de binnentuin) en staan en liggen in diverse vitrinekasten. Ook de bijdrage van Frits Criens is in deze Expositie opgenomen

Salon Remunj

Op 4 november was Frits Criens gastcolumnist is Salon Remunj, die dan 25 jaar bestaat. In de beginjaren van de Salon was Criens de vaste columnist van deze illustere salon.

e-magazine Meander

Frits Criens is door Meander, de grootste website voor poezie in Nederland gevraagd gedichten toe te sturen om aandacht voor zijn werk te verspreiden. 13 oktober gingen de gedichten online.
https://meandermagazine.nl/

Stadsgedichten 2018

Ook in Stadsgedichtenbundel 2018 is werk van Frits Criens opgenomen. Verder bijdragen van stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen. Uitgeverij Kontrast.

Duimen omhoog

Vijf keer uitverkocht en 500 toeschouwers per keer. Honderden teleurgestelden die geen kaartje konden bemachtiging, Enthousiaste en lyrische reacties. En fantastisch weer. In de geist van graaf Filips, het openluchtspektakel van Frits Criens onder regie van Johan Korten was een groot succes. Toneelgroep Spelenderwijs overtrof zichzelf in het jubileumjaar van hun 40-jarige bestaan.  De liederen uit het stuk met  muziek van Martin en Hans Houkes zijn nu al in het collectieve Hornse opgeslagen. Meer op Graafschapsfeestenhorn.nl

Op Herhaling in Weert

De Theatrale wandeltocht door Weert, In het spoor van Graaf Filips, geschreven door Frits Criens, wordt waarschijnlijk elke 2 jaar herhaald. Criens laat de 16de eeuw herleven met toneelscenes opgevoerd door volwassenen voor  kinderen van groep 6, 7 en 8. Op 5 locaties in de binnenstad van Weert. Dat de graaf die in 1568 in Brussel werd onthoofd, blijft niet onbezongen.

Pluum

De Pluum  van Veldeke Remunj was dit jaar voor Frits Criens. Voor zijn bijdrage aan de Limburgse dialectliteratuur. In het bijzonder voor zijn column Modertaal die na bijna 25 jaar uit de Dagblad de Limburger moest verdwijnen. Ondanks vele protesten van zijn uitgebreide vaste lezersschare. Ondanks de protesten van o.a. ook Veldeke Remunj. Maar op deze site staat elke week een nieuwe verse column. Klik op het inktpotje hiernaast.

Zie ook voor een juryverslag in dialect met foto: hier.

Leeuwarden

Europa's culturele hoofdstad 2018 besteedde ook aandacht aan kleine talen. In week 18 was het Limburgs, daarna het Drents, aan bod. Op 6 mei presenteerde het Drents Light Verse Collectief, Rob Boudestein, Ben Hoogland, Gezienus Omvlee en Ton Peters de bundel Binnenkort Uitverkocht. Het zijn ollekebollekes in het Nederlands, Fries, Gronings en Drents over kunst in de openbare ruimte in Drenthe, Friesland en Groningen. Frits Criens schreef op verzoek van de organisatie en speciaal voor de gelegenheid een tiental ollekebollekes in het Limburgs.

 

.

 

 

 

 

Gedicht van de week

VRAAG

Geheel bij toeval kwam ik op de wallen
Daar zaten vrouwen met het oudst beroep
Bloot achter ramen, stonden op de stoep:
Waarom toch zegt men dat zij zijn gevallen!

 

Gedicht van de vorige week

 DUPE

 Ik krijg vaak sneue mannen aan de deur
Getuigen, met bekeringsdrift belast
Ik ben niet zo gediend van dit geleur
Door reli-colporteurs met dom gezeur
En dreig hen fijntjes: Heren opgekrast!

Maar onlangs werd ik aangenaam verrast
Door Griet en Nel, Jehova’s fine fleur
Ik vroeg hen binnen, speelde enthousiast
De rol die mij als aangeboren past
Van altijd vlotte zestigpluscharmeur

Nu moet ik dinsdag voor de rechter komen
Want humor is niet echt besteed aan vromen