Frits CFrits Criens (1949) is stadsdichter van de gemeente Leudal. Hij publiceert romans, dichtbundels, light verse, lied- en cabaretteksten en toneelstukken in ABN en het Haelens, een Limburgs dialect. Veel van zijn stadsgedichten zijn in de gemeente Leudal te vinden in openbare ruimtes en gebouwen. Daarnaast kom je zijn werk tegen in de boekhandel, literaire tijdschriften, bloemlezingen en op het internet. Regelmatig is hij te beluisteren op de radio. Het werk van Criens kenmerkt zich door een heldere vorm en begrijpelijke taal, waarbij humor en ernst voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarmee staat Frits Criens sterk in de traditie van de Romantiek.


Voordracht Light verse

Klik hier voor een voordracht.

Overspel in Melick

Toneelgroep Melick heeft in maart vijf prachtige voorstellingen van Overspel, een vrolijke komedie van Frits Criens op de planken gebracht voor telkens een uitverkochte zaal.

Nederweert ontploft

Toneelvereniging De Krottepoffers uit Nederweert speelde onlangs met groot succes  8 volledig uitverkochte voorstellingen van Overspel, een vrolijke komedie van Frits Criens. Twee jaar eerder voerde de vereniging ook al Aangenaam ... Chantal op, het debuut van Frits Criens als toneelschrijver, 30 jaar geleden.


Ventoux

In Vleugels op de Ventoux bezingen Frits Criens en Hans Manders in 58 sonnetten een fictieve wielerwedstrijd op de Mont Ventoux. Humor, spanning, sensatie, intriges, doping, bijgeloof, een heroïsch einde en een tragische held maken Vleugels op de Ventoux tot een must voor de wielerfan en de liefhebber van lichtvoetige poëzie.Vleugels op de Ventoux, uitgeverij Liverse, Dordrecht 2016. ISBN 978 94 91034 86 2. Prijs € 14,95. Klik hier

Vreesdenken

Vreesdenken heet de bijdrage van Frits Criens aan de bundel Wilde Flora. Het boek is een bundeling van 26 originele verhalen van auteurs met Limburgse connecties, o.a. Carlie Stijnen, Leon Gommers, Peter Drehmanns, Jacques Graus, Emma Curvers, Ton van Reen, Wiel Custers en Peter Lenssen. Wilde Flora, uitgeverij Leon van Dorp, Heerlen 2016, ISBN 978 90 79226 28 3. Prijs € 19,95.

Cultureel Café de Bombardon

Op zondag 15 april was het laatste Cultureel Café de Bombardon van het seizoen in Heythuysen. Frits Criens, vaste columnist, was deze keer ook co-presentator.

Heemkunde Horn

Op 7 februari verzorgde Frits Criens een voordracht voor de Heemkundevereniging in Horn als afsluiting van de jaarvergadering.

En verder ...

Nieuw groots openluchtspel. In november 2019 zijn de dorpen rondom het Leudal 75 jaar bevrijd. Boerderij de Spik was in de oorlog een centrum van verzet. N.a.v. de bevrijding schreef Frits Criens  openluchtspel: Vossen op de Spik. Informatie volgt.

Uitgeverij Liverse, Dordrecht,  heeft een nieuwe bundel van Frits Criens in voorbereiding. Vreemde onthullingen! Oude meesterwerken voorzien van commentaar in een ollekebolleke

 

 

 

 

 

 

✧✧

 

Theatrale wandeling

Voor het Munttheater in Weert heeft Frits Criens een Theatrale wandeling door Weert te geschreven rond de persoon van Graaf Filips. Op een stuk of 5 locaties die min of meer iets met de Graaf te maken hebben wordt tijdens die wandeling een toneelscene opgevoerd door volwassenen voor de kinderen van de bovenbouw van de basisscholen in de gemeente Weert. Op 22 mei is de eerste uitvoering van In het spoor van Graaf Filips. De voorstelling wordt een aantal keren per schooldag opgevoerd t/m 1 juni. Negen dagen, 6 voorstellingen per dag vanaf 9 uur tot 15 uur, behalve op woensdagmiddag. Start om het half uur is in het stadspark bij Ververshof aan de Kasteelsingel. Wie belangstelling heeft kan bij een schoolklas aansluiten.


Leeuwarden

Europa's culturele hoofdstad 2018 besteedt ook aandacht aan kleine talen. In week 18 was het Limburgs, daarna het Drents, aan bod. Op 6 mei presenteerde het Drents Light Verse Collectief, Rob Boudestein, Ben Hoogland, Gezienus Omvlee en Ton Peters de bundel Binnenkort Uitverkocht. Het zijn ollekebollekes in het Nederlands, Fries, Gronings en Drents over kunst in de openbare ruimte in Drenthe, Friesland en Groningen. Frits Criens schreef op verzoek van de organisatie en speciaal voor de gelegenheid een tiental ollekebollekes in het Limburgs. Zie tweede  gedicht  hiernaast. De muziek werd verzorgd door het Limburgse duo Pyure.

Spannende uitdaging

Verzorg de totale vormgeving voor een nieuwe bundel met light verse van Frits Criens. Zo luidt de afsluitende opdracht voor 12 derdejaars studenten van de afdeling Mediavormgeving van Gilde opleiding in Roermond. Totaal betekent hier: Vormgeving van omslag en binnenwerk, lay out, typografie. Illustraties geïnspireerd door de gedichten waarbij tekst en beeld elkaar moeten versterken. Plus het opzetten van een originele presentatie van het boek aan pers en publiek. Elke student moet verder 1 gedicht verfilmen. Alles inclusief de financiële onderbouwing van het project. De docenten beoordelen elk werkstuk. Frits Criens kiest uiteindelijk welk ontwerp er als boek in de winkel komt te liggen.

Koningsdag

Als stadsdichter verzorgde Frits Criens tijdens Koningsdag een optreden voor de gedecoreerden uit Leudal.

Pleisterplaats

Op 15 april had Frits Criens in Cultureel Cafe de Bombardon in Heytuysen een boeiend  vraaggesprek met schrijver Peter Lenssen over diens nieuwe roman Pleisterplaats Belleville. Lenssen weet  grote thema's samen te brengen in zijn hoofdpersoon journalist Paul Goedemond. Liefde, de vrijheid  te mogen zijn wie je bent, de vrijheid van meningsuiting. Goedemonds engagement loopt letterlijk en figuurlijk zwaar averij op. In prachtige, beeldende taal trekt Peter Lenssen de lezer mee in het Goedemonds verhaal. Dat deed de schrijver ook met het publiek van de Bombardon. De lange rij voor de boekentafel in de pauze sprak voor zich.

Interview

Op zaterdag 14 april werd Frits Criens op kasteel Aldenghoor in Haelen geïnterviewd door Ralph Bongaerts over zijn werk, leven en zijn kijk daarop. Het werd een boeiend gesprek, inclusief een aantal onthullingen. De avond met verrassende ontmoetingen tussen interviewer en van oorsprong Midden-Limburgse streekgenoten was bijzonder geslaagd.

Graafschapsfeesten

Dit jaar herdenkt Horn, Midden-Limburg, dat graaf Filips van Horne 450 jaar geleden  in Brussel werd onthoofd.  Frits Criens kreeg de opdracht voor die gelegenheid een groots toneelspektakel te schrijven. Dat kreeg de titel: In de geist van Graaf Filips. Het buitenstuk wordt tijdens de Graafschapsfeesten in juni vijf keer opgevoerd bij het voormalige kasteel van de graaf.

Aftellen... in de geist ...

Voor regisseur Johan Korten en de spelers van toneelgroep Spelenderwijs uit Horn is het grote aftellen begonnen. Na driekwart jaar intensieve repetities presenteren ze In de geist van graaf Filips op 1, 2, 3, 4 en 5 juni voor een groot publiek. Het verhaal is opgebouwd rond een aantal sociaal-economisch belangrijke thema's uit de tweede helft van de 16de eeuw -armoede, veiligheid, horigheid, godsdienst. De liefde scherpt groeiende tegenstellingen aan. En natuurlijk is er eerst de onzekerheid over het lot van graaf Filips. En als het nieuws van zijn onthoofding in Horn doordringt, is er de vraag: hoe gaat het met ons verder? Frits Criens schreef ook een aantal liederen in het stuk. De bijbehorende  muziek is van Martin en Hans Houkes. Meer op Graafschapsfeestenhorn.nl

Pluum

De Pluum  van Veldeke Remunj was dit jaar voor Frits Criens. Voor zijn bijdrage aan de Limburgse dialectliteratuur. In het bijzonder voor zijn column Modertaal die na bijna 25 jaar uit de Dagblad de Limburger moest verdwijnen. Ondanks vele protesten van zijn uitgebreide vaste lezersschare. Ondanks de protesten van o.a. ook Veldeke Remunj. Maar op deze site staat elke week een nieuwe verse column. Klik op het inktpotje hiernaast.

Zie ook voor een juryverslag in dialect met foto: hier.

In het spoor van graaf Filips

Voor het Munttheater Weert en samenwerkende partners schreef Frits Criens een Theatrale Ontdekkingstocht met de titel In het spoor van graaf Filips. De tocht voert langs vijf plekken in het centrum van Weert, de thuisstad van graaf Filips als hij in Nederland was. Op ieder haltepunt wordt een kenmerkend tijdsbeeld gespeeld uit het leven van de graaf Filips die 450 jaar geleden op de Grote Markt in Brussel werd onthoofd.
De ontdekkingstocht voor Weerter basisschoolleerlingen staat twee weken lang, negen hele werkdagen diverse keren per dag gepland in mei-juni 2018. Exacte data volgen nog.

Vossen op de Spik

Vossen op de Spik is de titel van het groots opgezette openluchtspel dat in september 2019 op verzetsboerderij De Spik wordt opgevoerd. Moder Vossen en haar 8 kinderen, 2 dochters en 6 zonen, waren een belangrijke spil in het verzet in Midden-Limburg.

Bieb St. Odilienberg

Op 18 januari was Frits Criens te gast bij Bibliotheek Rura in Sint Odilienberg. Hij werd tijdens de drukbezochte avond door Jos Opbroek geinterviewd over Een roos vol splinters, zijn laatste roman, (zie ook hieronder). Uiteraard droeg hij ook voor uit zijn boek. Aan het einde ontstond er een levendige discussie over seksueel geweld n.a.v. de roman en #metoo.

Geslaagd

 Thélème in Asenray had een schot in de roos haar met Light Verse-Diner, een arrangement van verfijnde amuse gerechten plus geestig light verse van Frits Criens, Quirien van Haelen en Machiel Pomp. Heleen en Jo de uitbaters van  Thélème spraken van het begin van een traditie!

 Een roos vol splinters

De derde roman van Frits Criens vertelt het verhaal van Lieke Vallen die in een kil gezin volwassen moet worden. Iedereen is bezig met zijn eigen geheim en Lieke, de jongste, telt voor haar gevoel niet mee in het gezin. Als ze in 1976 op zeventienjarige leeftijd wordt verkracht, doen haar ouders alsof er niks is gebeurd. In haar gevecht om te overleven, komen de rafelranden van de familie Vallen langzaam bloot te liggen. Hoewel de hulpverlening faalt, lijkt Lieke  boven de problemen uit te groeien. Maar als ze verkering krijgt met Arjan en ze zich aan hem wil geven, krijgt het trauma van de verkrachting een nieuwe gezicht. De basis van Een roos vol splinters is een waar gebeurd verhaal. Of het nog goed komt met Lieke? Lees het boek, tot en met het ontroerende en zinderende slot.
Een roos vol splinters is te koop of te bestellen via de boekhandel. Verder via Bol.com en rechtstreeks via de uitgever
Wilt u een gesigneerd exemplaar met of zonder opdracht? Mail dan naar criensfrits@hotmailcom of bel 0475 - 594204. Prijs € 19,95.

Interview Roos vol splinters

Voor een uitgebreid interview met Frits Criens door Els Bruijnen over Een roos vol splinters, klik hier.


Degenhard

Plezierdichter Ton Peters verleidde 24 collega's tot een bijdrage aan een ridderroman in estafettevorm, o.a. Ivo de Wijs, Marion Kool, Wietske Loebis, Rikkert Zuiderveld, Jaap van den Born, Quirien van Haelen, Paul Ilegems en ook Frits Criens. Peters schreef het eerste gedicht. Toenmalig Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen nam het stokje over. Zo ontstond de zeer beeldende en fantasierijke ridderroman in versvorm, Degenhard. De prachtige kleurafbeeldingen zijn van Sam Peeters. Degenhard, uitgeverij Passage, Groningen 2016. ISBN 978 90 5452 322 2. Prijs € 22,50.

Vers van de molen

Leven van water en wind is een bundeling van alle veertien molengedichten die Frits Criens schreef als stadsdichter van Leudal. De sonnetten zijn door Jos Jeukendrup prachtig verluchtigd met aquarellen in kleur. Leven van Water en wind, uitgave Molenstichting Leudal/Projectgroep Molens Leudal 2015.
ISBN 987 90 822534 1 2. Prijs € 5,00.

Op muziek

15 jaar Op ruwe planken. Het lustrum was voor de redactie van het Nijmeegse literaire tijdschrift aanleiding om als lustrumcadeautje een sonnet van Frits Criens op muziek te laten zetten. Herdrukt, vertaald, bekroond en stukgelezen... gespeeld door dHoofd, zang Jos van Oorschot, muziek van Willem van den Elzen.

 

 

Eindelijk, daar bent u!

 

 

 

Modertaal is terug

Modertaal is weer terug. Niet in Dagblad de Limburger helaas, maar
wel op deze site. Klik op het
Modertaallogo voor een
verse column.

 

Gedicht van de week

Struikgewas


Mijn antwoord op de vraag gemist
Waarop Toon Hermans ons liet zweten
Toen hij compleet in zak en as
Zijn halve liedtekst niet meer wist?

Het mag gelukkig toeval heten
Maar ik kwam op een camping pas
Het fijne van de zaak te weten

Wat ruist er door het struikgewas?
Het is mijn eigen ochtendplas!

 

Gedicht van de vorige week

 

Visser

 

Het kind dat staat te scheppen in de vliet
Doorzoekt secuur de inhoud van zijn net
Soms doet hij snel iets in zijn baseballpet
En brengt het naar een emmer in het riet

Hij heeft geen weet meer van de wereld, ziet
Niet eens dat ik hem volg en nauwgezet
Vanaf een brugje op zijn handen let
Maar wat hem fascineert, ontdek ik niet

Ik moet wel langs de ruige oever gaan
Door wrevel en nieuwsgierigheid gedreven
Want ik wil weten wat de jongen schept

Voorbij de hoge lissen moet hij staan
Maar daar zie ik geen teken meer van leven
De beek is klaar, de bodem ongerept‘