Frits CFrits Criens (1949) is stadsdichter van de gemeente Leudal. Hij publiceert romans, dichtbundels, light verse, lied- en cabaretteksten en toneelstukken in ABN en het Haelens, een Limburgs dialect. Veel van zijn stadsgedichten zijn in de gemeente Leudal te vinden in openbare ruimtes en gebouwen. Daarnaast kom je zijn werk tegen in de boekhandel, literaire tijdschriften, bloemlezingen en op het internet. Regelmatig is hij te beluisteren op de radio. Het werk van Criens kenmerkt zich door een heldere vorm en begrijpelijke taal, waarbij humor en ernst voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarmee staat Frits Criens sterk in de traditie van de Romantiek.


Cultureel Café de Bombardon

Zondag 10 december was Frits Criens de columnist van dienst in Cultureel Café de Bombardon in Heythuysen. Zijn thema was: Veranderende tijden. De volgende Bombardon is op zondag 18 februari met weer een column van Frits Criens.


Voordracht Light verse

Klik hier voor een voordracht.


In de geest van graaf Filips

Een volks spektakelstuk schrijven was de opdracht aan Frits Criens. In 2018 herdenkt de gemeenschap Horn namelijk dat 450 jaar geleden de graaf van Horne in Brussel werd onthoofd. Dat was min of meer het begin van de tachtig jarige oorlog. Een groots toneelspektakel bij het voormalige kasteel van de graaf is een van de onderdelen van de Graafschapsfeesten.  In de geist van graaf Filips, wordt 1, 2, 3, 4 en 5 juni opgevoerd door toneelgoep Spelenderwijs uit Horn. De muziek bij de liedteksten van Criens is van Martin en Hans Houkes. Regie Johan Korten. Meer hierover op Graafschapsfeestenhorn.nl

Ventoux

In Vleugels op de Ventoux bezingen Frits Criens en Hans Manders in 58 sonnetten een fictieve wielerwedstrijd op de Mont Ventoux. Humor, spanning, sensatie, intriges, doping, bijgeloof, een heroïsch einde en een tragische held maken Vleugels op de Ventoux tot een must voor de wielerfan en de liefhebber van lichtvoetige poëzie.Vleugels op de Ventoux, uitgeverij Liverse, Dordrecht 2016. ISBN 978 94 91034 86 2. Prijs € 14,95. Klik hier


Vreesdenken

Vreesdenken heet de bijdrage van Frits Criens aan de bundel Wilde Flora. Het boek is een bundeling van 26 originele verhalen van auteurs met Limburgse connecties, o.a. Carlie Stijnen, Leon Gommers, Peter Drehmanns, Jacques Graus, Emma Curvers, Ton van Reen, Wiel Custers en Peter Lenssen. Wilde Flora, uitgeverij Leon van Dorp, Heerlen 2016, ISBN 978 90 79226 28 3. Prijs € 19,95.

En verder ...

Nieuw groots openluchtspel. In november 2019 zijn de dorpen rondom het Leudal 75 jaar bevrijd. Boerderij de Spik was in de oorlog een centrum van verzet. N.a.v. de bevrijding schreef Frits Criens  openluchtspel: Vossen op de Spik. Informatie volgt.

Uitgeverij Liverse, Dordrecht,  heeft een nieuwe bundel van Frits Criens in voorbereiding. Vreemde onthullingen! Oude meesterwerken voorzien van commentaar in een ollekebolleke

 

 

 

 

 

 

✧✧

Oog in oog met Filips

Van het Munttheater Weert en samenwerkende partners ontving Frits Criens de eervolle opdracht voor het schrijven van een Theatrale Ontdekkingstocht met als werktitel Oog in oog met Filips. De tocht is bedoeld voor basisschoolleerlingen en staat diverse keren gepland in mei-juni 2018. Hij voert langs een aantal plekken in het centrum van Weert, de stad waar graaf Filips voornamelijk resideerde als hij in Nederland was. Aanleiding is het feit dat Graaf Filips 450 jaar geleden op de Grote Markt in Brussel werd onthoofd.

Vossen op de Spik

Vossen op de Spik is de titel van het groots opgezette openluchtspel dat in september 2019 op verzetsboerderij De Spik wordt opgevoerd. Moder Vossen en haar 8 kinderen, 2 dochters en 6 zonen, waren een belangrijke spil in het verzet in Midden-Limburg.

Nieuwjaarsgedicht

Op 4 januari droeg Frits Criens als Stadsdichter van Leudal zijn  nieuwjaarsgedicht voor, inmiddels een mooie traditie. Dat gebeurde in De Bombardon in Heythuysen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Bieb St. Odilienberg

Op 18 januari 2018 is Frits Criens te gast bij Bibliotheek Rura in Sint Odilienberg. Hij wordt door Jos Opbroek geinterviewd over Een roos vol splinters, zijn laatste roman, (zie ook hieronder). Uiteraard zal hij  voordragen uit zijn boek dat door #metoo een bijzondere lading heeft gekregen.

Geslaagd

 Thélème in Asenray had een schot in de roos haar met Light Verse-Diner, een arrangement van verfijnde amuse gerechten plus geestig light verse van Frits Criens, Quirien van Haelen en Machiel Pomp. Heleen en Jo de uitbaters van  Thélème spraken van het begin van een traditie!

Overspel

Toneelvereniging De Krottepoffers uit Nederweert speelde onlangs met groot succes  8 volledig uitverkochte voorstellingen van Overspel, een vrolijke komedie van Frits Criens. Twee jaar eerder voerde de vereniging ook al Aangenaam ... Chantal op, het debuut van Frits Criens als toneelschrijver, 30 jaar geleden.

Een roos vol splinters

De derde roman van Frits Criens vertelt het verhaal van Lieke Vallen die in een kil gezin volwassen moet worden. Iedereen is bezig met zijn eigen geheim en Lieke, de jongste, telt voor haar gevoel niet mee in het gezin. Als ze in 1976 op zeventienjarige leeftijd wordt verkracht, doen haar ouders alsof er niks is gebeurd. In haar gevecht om te overleven, komen de rafelranden van de familie Vallen langzaam bloot te liggen. Hoewel de hulpverlening faalt, lijkt Lieke  boven de problemen uit te groeien. Maar als ze verkering krijgt met Arjan en ze zich aan hem wil geven, krijgt het trauma van de verkrachting een nieuwe gezicht. De basis van Een roos vol splinters is een waar gebeurd verhaal. Of het nog goed komt met Lieke? Lees het boek, tot en met het ontroerende en zinderende slot.
Een roos vol splinters is te koop of te bestellen via de boekhandel. Verder via Bol.com en rechtstreeks via de uitgever
Wilt u een gesigneerd exemplaar met of zonder opdracht? Mail dan naar criensfrits@hotmailcom of bel 0475 - 594204. Prijs € 19,95.

Interview Roos vol splinters

Voor een uitgebreid interview met Frits Criens door Els Bruijnen over Een roos vol splinters, klik hier.


Degenhard

Plezierdichter Ton Peters verleidde 24 collega's tot een bijdrage aan een ridderroman in estafettevorm, o.a. Ivo de Wijs, Marion Kool, Wietske Loebis, Rikkert Zuiderveld, Jaap van den Born, Quirien van Haelen, Paul Ilegems en ook Frits Criens. Peters schreef het eerste gedicht. Toenmalig Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen nam het stokje over. Zo ontstond de zeer beeldende en fantasierijke ridderroman in versvorm, Degenhard. De prachtige kleurafbeeldingen zijn van Sam Peeters. Degenhard, uitgeverij Passage, Groningen 2016. ISBN 978 90 5452 322 2. Prijs € 22,50.

Vers van de molen

Leven van water en wind is een bundeling van alle veertien molengedichten die Frits Criens schreef als stadsdichter van Leudal. De sonnetten zijn door Jos Jeukendrup prachtig verluchtigd met aquarellen in kleur. Leven van Water en wind, uitgave Molenstichting Leudal/Projectgroep Molens Leudal 2015.
ISBN 987 90 822534 1 2. Prijs € 5,00.

Op muziek

15 jaar Op ruwe planken. Het lustrum was voor de redactie van het Nijmeegse literaire tijdschrift aanleiding om als lustrumcadeautje een sonnet van Frits Criens op muziek te laten zetten. Herdrukt, vertaald, bekroond en stukgelezen... gespeeld door dHoofd, zang Jos van Oorschot, muziek van Willem van den Elzen.

 

 

Eindelijk, daar bent u!

 

Modertaal is terug

Modertaal is weer terug. Niet in Dagblad de Limburger helaas, maar
wel op deze site. Klik op het
Modertaallogo voor een
verse column.

 

Gedicht van de week

Omtrent een korenwolf

 

Laatst sprak een korenwolf te Mheer:

'Ik ben bevoorrecht door de Heer

die mij beschermt per mensenwet.

Als ik Hem dank in mijn gebed

stroomt door mijn hart een vreugdegolf.

Ik ben een uitverkorenwolf.'