Frits CFrits Criens (1949) is stadsdichter van de gemeente Leudal. Hij publiceert romans, dichtbundels, light verse, lied- en cabaretteksten en toneelstukken in ABN en het Haelens, een Limburgs dialect. Veel van zijn stadsgedichten zijn in de gemeente Leudal te vinden in openbare ruimtes en gebouwen. Daarnaast kom je zijn werk tegen in de boekhandel, literaire tijdschriften, bloemlezingen en op het internet. Regelmatig is hij te beluisteren op de radio. Het werk van Criens kenmerkt zich door een heldere vorm en begrijpelijke taal, waarbij humor en ernst voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarmee staat Frits Criens sterk in de traditie van de Romantiek.


Voordracht Light verse

Klik hier voor een voordracht.


In de geest van graaf Filips

Een volks spektakelstuk schrijven was de opdracht aan Frits Criens. In 2018 herdenkt de gemeenschap Horn namelijk dat 450 jaar geleden de graaf van Horne in Brussel werd onthoofd. Dat was min of meer het begin van de tachtig jarige oorlog. Een groots toneelspektakel bij het voormalige kasteel van de graaf is een van de onderdelen van de Graafschapsfeesten.  In de geist van graaf Filips, wordt 1, 2, 3, 4 en 5 juni opgevoerd door toneelgoep Spelenderwijs uit Horn. De muziek bij de liedteksten van Criens is van Martin en Hans Houkes. Regie Johan Korten. Meer hierover op Graafschapsfeestenhorn.nl

Ventoux

In Vleugels op de Ventoux bezingen Frits Criens en Hans Manders in 58 sonnetten een fictieve wielerwedstrijd op de Mont Ventoux. Humor, spanning, sensatie, intriges, doping, bijgeloof, een heroïsch einde en een tragische held maken Vleugels op de Ventoux tot een must voor de wielerfan en de liefhebber van lichtvoetige poëzie.Vleugels op de Ventoux, uitgeverij Liverse, Dordrecht 2016. ISBN 978 94 91034 86 2. Prijs € 14,95. Klik hier


Vreesdenken

Vreesdenken heet de bijdrage van Frits Criens aan de bundel Wilde Flora. Het boek is een bundeling van 26 originele verhalen van auteurs met Limburgse connecties, o.a. Carlie Stijnen, Leon Gommers, Peter Drehmanns, Jacques Graus, Emma Curvers, Ton van Reen, Wiel Custers en Peter Lenssen. Wilde Flora, uitgeverij Leon van Dorp, Heerlen 2016, ISBN 978 90 79226 28 3. Prijs € 19,95.

Heemkunde Horn

Op 7 februari verzorgde Frits Criens een voordracht voor de Heemkundevereniging in Horn als afsluiting van de jaarvergadering.

En verder ...

Nieuw groots openluchtspel. In november 2019 zijn de dorpen rondom het Leudal 75 jaar bevrijd. Boerderij de Spik was in de oorlog een centrum van verzet. N.a.v. de bevrijding schreef Frits Criens  openluchtspel: Vossen op de Spik. Informatie volgt.

Uitgeverij Liverse, Dordrecht,  heeft een nieuwe bundel van Frits Criens in voorbereiding. Vreemde onthullingen! Oude meesterwerken voorzien van commentaar in een ollekebolleke

 

 

 

 

 

 

✧✧

Overspel in Melick

Toneelgroep Melick speelt vier voorstellingen van Overspel, een vrolijke komedie van Frits Criens. De uitvoeringen vinden plaats op 17, 18, 24 en 25 maart. Voor meer info  http://www.toneelclubmelick.nl

Cultureel Café de Bombardon

Op zondag 15 april is het laatste Cultureel Café de Bombardon van het seizoen in Heythuysen. Vaste columnist Frits Criens is deze keer ook co-presentator. De inloop is vanaf 14.30 uur. Het programma loopt van 15.00 uur tot 17.00 uur. De aflevering van 18 februari was druk bezocht en bood een boeiend programma.

In het spoor van graaf Filips

Voor het Munttheater Weert en samenwerkende partners schreef Frits Criens een Theatrale Ontdekkingstocht met de titel In het spoor van graaf Filips. De tocht voert langs vijf plekken in het centrum van Weert, de thuisstad van graaf Filips als hij in Nederland was. Op ieder haltepunt wordt een kenmerkend tijdsbeeld gespeeld uit het leven van de graaf Filips die 450 jaar geleden op de Grote Markt in Brussel werd onthoofd.
De ontdekkingstocht voor Weerter basisschoolleerlingen staat twee weken lang, negen hele werkdagen diverse keren per dag gepland in mei-juni 2018. Exacte data volgen nog.

Vossen op de Spik

Vossen op de Spik is de titel van het groots opgezette openluchtspel dat in september 2019 op verzetsboerderij De Spik wordt opgevoerd. Moder Vossen en haar 8 kinderen, 2 dochters en 6 zonen, waren een belangrijke spil in het verzet in Midden-Limburg.

Nieuwjaarsgedicht

Op 4 januari droeg Frits Criens als Stadsdichter van Leudal zijn  nieuwjaarsgedicht voor, inmiddels een mooie traditie. Dat gebeurde in De Bombardon in Heythuysen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Bieb St. Odilienberg

Op 18 januari was Frits Criens te gast bij Bibliotheek Rura in Sint Odilienberg. Hij werd tijdens de drukbezochte avond door Jos Opbroek geinterviewd over Een roos vol splinters, zijn laatste roman, (zie ook hieronder). Uiteraard droeg hij ook voor uit zijn boek. Aan het einde ontstond er een levendige discussie over seksueel geweld n.a.v. de roman en #metoo.

Geslaagd

 Thélème in Asenray had een schot in de roos haar met Light Verse-Diner, een arrangement van verfijnde amuse gerechten plus geestig light verse van Frits Criens, Quirien van Haelen en Machiel Pomp. Heleen en Jo de uitbaters van  Thélème spraken van het begin van een traditie!

Overspel

Toneelvereniging De Krottepoffers uit Nederweert speelde onlangs met groot succes  8 volledig uitverkochte voorstellingen van Overspel, een vrolijke komedie van Frits Criens. Twee jaar eerder voerde de vereniging ook al Aangenaam ... Chantal op, het debuut van Frits Criens als toneelschrijver, 30 jaar geleden.

Een roos vol splinters

De derde roman van Frits Criens vertelt het verhaal van Lieke Vallen die in een kil gezin volwassen moet worden. Iedereen is bezig met zijn eigen geheim en Lieke, de jongste, telt voor haar gevoel niet mee in het gezin. Als ze in 1976 op zeventienjarige leeftijd wordt verkracht, doen haar ouders alsof er niks is gebeurd. In haar gevecht om te overleven, komen de rafelranden van de familie Vallen langzaam bloot te liggen. Hoewel de hulpverlening faalt, lijkt Lieke  boven de problemen uit te groeien. Maar als ze verkering krijgt met Arjan en ze zich aan hem wil geven, krijgt het trauma van de verkrachting een nieuwe gezicht. De basis van Een roos vol splinters is een waar gebeurd verhaal. Of het nog goed komt met Lieke? Lees het boek, tot en met het ontroerende en zinderende slot.
Een roos vol splinters is te koop of te bestellen via de boekhandel. Verder via Bol.com en rechtstreeks via de uitgever
Wilt u een gesigneerd exemplaar met of zonder opdracht? Mail dan naar criensfrits@hotmailcom of bel 0475 - 594204. Prijs € 19,95.

Interview Roos vol splinters

Voor een uitgebreid interview met Frits Criens door Els Bruijnen over Een roos vol splinters, klik hier.


Degenhard

Plezierdichter Ton Peters verleidde 24 collega's tot een bijdrage aan een ridderroman in estafettevorm, o.a. Ivo de Wijs, Marion Kool, Wietske Loebis, Rikkert Zuiderveld, Jaap van den Born, Quirien van Haelen, Paul Ilegems en ook Frits Criens. Peters schreef het eerste gedicht. Toenmalig Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen nam het stokje over. Zo ontstond de zeer beeldende en fantasierijke ridderroman in versvorm, Degenhard. De prachtige kleurafbeeldingen zijn van Sam Peeters. Degenhard, uitgeverij Passage, Groningen 2016. ISBN 978 90 5452 322 2. Prijs € 22,50.

Vers van de molen

Leven van water en wind is een bundeling van alle veertien molengedichten die Frits Criens schreef als stadsdichter van Leudal. De sonnetten zijn door Jos Jeukendrup prachtig verluchtigd met aquarellen in kleur. Leven van Water en wind, uitgave Molenstichting Leudal/Projectgroep Molens Leudal 2015.
ISBN 987 90 822534 1 2. Prijs € 5,00.

Op muziek

15 jaar Op ruwe planken. Het lustrum was voor de redactie van het Nijmeegse literaire tijdschrift aanleiding om als lustrumcadeautje een sonnet van Frits Criens op muziek te laten zetten. Herdrukt, vertaald, bekroond en stukgelezen... gespeeld door dHoofd, zang Jos van Oorschot, muziek van Willem van den Elzen.

 

 

Eindelijk, daar bent u!

 

Modertaal is terug

Modertaal is weer terug. Niet in Dagblad de Limburger helaas, maar
wel op deze site. Klik op het
Modertaallogo voor een
verse column.

 

Gedicht van de week

Plaats

 

Niet in een luie pose voor de buis

Of op een afgeladen weekendstrand

Niet op vakantie in een droomreisland

Of in mijn voorschoot achter het fornuis

 

Niet tijdens marktgewoel of feestgedruis

Of in de vluchthoop bij een schouwburgbrand

En ook niet in een spasme van Gods hand

Of in een kneuterig bejaardenhuis

 

Maar wel bijvoorbeeld op een warm terras:

De strakke werkstudente loopt te pronken

Met borsten weelderig als botergras

 

En net als ik haar jeugd heb toegedronken

Ontglipt mijn krachteloze hand het glas:

Discreet heeft Hein mijn oude zaak beklonken

 

Gedicht van de vorige week

 

Tataaah

 

Het feest der feesten, onze toverstaf

Vergeten is de sleur van waan en schijn

Het leven wordt zoals het steeds moest zijn

Geen zorgen meer en alle maskers af

 

De vastelaovend is light verse pur sang

Ik ga ervoor, alaaf, drie dagen lang!