gedichten light verse quirien workshops onderwijs verzen humor middelbare school middelbare scholieren vmbo mbo havo vwo onderbouw bovenbouw primair onderwijs gedicht quirien van haelen rijm metrum workshop les cursus light verse poetry slam gedichten

Biografieen op z'n Quiriens

Neem het niet niet te letterlijk

✧✧

BIOGRAFIE

Quirien van Haelen (1981) is de dichter van de zapgeneratie. Een performer die op swingende wijze zijn publiek van de ene climax naar de andere leidt. Quirien schrijft en publiceert pas in 2001 zijn eerste gedicht, maar staat binnen twee jaar op elk Nederlands podium. In 2004 wordt hij als jongste dichter opgenomen in De dikke Komrij, terwijl zijn solodebuut dan nog niet eens uit is. Hij schreef voor literaire bladen, maar ook voor BNN en MTV. En hij is Nederlands eerste en enige dichter met een kledingsponsor. Zijn gedichten zijn voor een jong publiek. In Testosteron laat hij zich van zijn meest puberale kant zien in masculiene verzen. In zijn laatste bundel Zap bekritiseert en bejubelt hij de zapgeneratie.

MINDER GEKLEURDE BIOGRAFIE

Quirien van Haelen (1981) is de dichter van de zapgeneratie. Een performer die op swingende wijze zijn publiek van de ene climax naar de andere leidt. Quirien schrijft en publiceert pas in 2001 zijn eerste gedicht, maar staat binnen twee jaar op elk Nederlands podium. In 2004 wordt hij als jongste dichter opgenomen in De dikke Komrij, terwijl zijn solodebuut dan nog niet eens uit is. Hij schreef voor literaire bladen, maar ook voor BNN en MTV. En hij is Nederlands eerste en enige dichter met een kledingsponsor.

In zijn solodebuut Testosteron (Liverse, 2005) maakt Quirien van Haelen een eind aan de gedachte dat rijmen en dichten iets is voor homo's en nichten. In 49 gedichten laat hij zien dat ook snelle auto's, mooie meiden en geweld het onderwerp kunnen zijn van een gedicht. De teksten gaan over the top, de personages en gebeurtenissen komen rechtstreeks uit B-films. Alles is overdreven en niets is echt. Behalve de versvormen dan, want zoals altijd zitten Quiriens teksten in strakke kostuums.

BIOGRAFIE VOOR AL SJE TIJD HEBT

Quirien van Haelen wordt als Frits Criens jr. geboren op 22 april 1981. Hij studeerde aan de lerarenopleiding Nederlands in Sittard en Utrecht en geeft nu les op de lerarenopleiding Nederlands in Sittard. Hij is verantwoordelijk voor de leerlijn vakdidactiek en verzorgt de cursussen Foniek en spelling, TVO en dyslexie en nieuwe media.

Hij debuteert in 2001 onder het pseudoniem Quirien van Haelen in het literaire tijdschrift De tweede ronde. Daar vindt hij al snel een vaste plek. Na de succesbundel 'Vader & Zoon' (met zeer lovend voorwoord van Drs. P) die hij in 2003 samen met zijn vader Frits Criens uitbrengt, publiceert hij in 2005 bij Uitgeverij Liverse zijn solodebuut 'Testosteron'.

In 2002 neemt Quirien van Haelen deel aan zijn eerste poetry slam. Bij de Grand City Slam (de landelijke slamfinale) staat Quirien twee keer in de laatse ronde. Poetry slam trekt hem zo aan dat hij soms wel drie keer per week slamt. Om poetry slam bij het grote publiek te promoten slamt bij Spijkers met koppen, RAM, en tijdens Lowlands 2003. Poetry slam krijgt opeens landelijke bekendheid en Quirien ook. Omdat poetry slam er is om nieuwe dichters een kans te geven en niet om 'oude' aan het werk te houden, slamt Quirien nu nog enkel op speciale evenementen. In 2006 won Quirien nog de Dusseldorfse Poesieschlacht. Zijn werk werd met behoud van versvorm, rijm en metrum vertaald door Daan Doesborgh.

Tot 2013 trad Quirien wekelijks op bij poëziefestivals, literaire salons en op scholen. Hij was onder andere te zien bij de 'Nacht van het gedicht', 'Nacht van het Sonnet', 'Nur Literatur', 'De dag van de poëzie' en op tal van andere plekken.
In 2004 wordt Quiriens gedicht Côte d'Azur in Gerrit Komrij's De Nederlandse poëzie van de 19e, 20e en 21e eeuw in 2000 en enige gedichten opgenomen. Quirien van Haelen daarmee de jongste dichter die in de bloemlezing staat. Hiermee haalt hij de voorpagina van De volkskrant. Een korte hype volgt en hij is te gast bij PaPaul, Vara Laat, Opium Radio, Het Jongeren Lagerhuis en Goedemorgen Nederland.

Vanaf 2004 toert hij ook met de show Vers Beeld door het land. Voor deze poëzieperformance maakte animator Tijs Hendrikx stoer animatiefilms bij een aantal gedichten van Quirien. In 2007 schrijft hij verzen voor B the change, de wereldverbeterclub van nazaten van bekende wereldverbeteraars. Ook wint hij een Limburgcultruurprijs in de catagorie Jonge Makers. Ook behaalt hij in dat jaar succes in Duitsland. In Dusseldorf wordt hij samen met Daan Doesborg onder de naam Quirien and his translating machine slamkampioen.

Naast werk voor eigen bundels schrijft Quirien ook verzen in opdracht, dat deed hij bijvoorbeeld voor MTV, MAN, BNN en Carp, MTV, EO en Meerlingmagazine.